Preklic epidemije (COVID-19)

Po dobrih dveh mesecih nas je včeraj (14. maja) v poznih urah, vlada z odlokom sprejetim na dopisni seji, razveselila z informacijo, da je v Sloveniji preklicana epidemija nalezljive bolezni SARS-Cov-2 (COVID-19). Kaj to za nas kot državljane RS pomeni? 

Za nas ta sprememba prinaša nekatere sprostitve, vendar je potrebno še vedno upoštevati preventivne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe. Trenutno stanje torej omogoča sprostitev nekaterih ukrepov, ki so bili nujni za zajezitev in obvladovanje okužb s COVID-19. Torej naslednje sprostitve prihajajo v veljavo s ponedeljkom, 18. maja, te pa zadevajo področje šolstva, vrtca, gostinstva, športa in delovanja trgovin.

Tako se s ponedeljkom vračajo v šolske klopi učenci prve triade in zaključnih razredov ter otroci v vrtce. Pri čemer opozarjamo na upoštevanje navodil NIJZ, posameznih šol in vrtcev. Sprošča se omejitve na področju javnega prevoza, zato starši preverite šolske prevoze in z njimi povezane ukrepe, da vaši otroci, ob posluževanju le teh, ne bodo naleteli na težave.

Ponovno se omogoča tudi dostop do javnih športno-rekreacijskih površin, ne pa tudi do igral. Telovadnice v šolah in drugi športu namenjeni objekti naj bi se predvidoma ponovno odprli s 23. majem, do takrat pa se dopušča športno udejstvovanje na prostem. Počasi se na stare tirnice vračajo tudi ekipni športi. Vadba oz. športno udejstvovanje bo lahko za vse potekalo tako v notranjih, kot v/na zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi (tudi v šolskih telovadnicah, vendar z upoštevanjem omejitev).

S ponedeljkom se odpirajo tudi vrata vseh trgovin, prodajaln. V prodajalnah bodo spet izenačeni vsi potrošniki, odpravljene bodo časovne omejitve za ranljive skupine ter omejitve glede števila nakupovalcev v sorazmerju s kvadraturo prodajalne. Še vedno pa velja uporaba zaščitnih mask in ohranjanje medsebojne razdalje.

Gostinski lokali bodo poleg teras, ponovno odprli notranje prostore, vendar z upoštevanjem razdalje med mizami, gosti in z navodilom, da gostje v notranjosti vse do prihoda do mize uporabljajo zaščitno masko.

Kljub sprostitvam se še vedno prepoveduje zbiranje in združevanje na javnih mestih, pod že znanimi pogoji je uporaba zaščitnih mask še obvezna, prav tako upoštevanje osebne higiene rok (pravilno umivanje rok in razkuževanje).

Sprostitev ukrepov ukinja tudi razkuževanje skupnih prostorov v večstanovanjskih objektih.

 

 

 

Obcina Lasko grbObčina Laško

logo jpkl2JP Komunala Laško

stik laskoStik Laško

pgdPGD Laško

odon logoZavod ODON