KS Jurklošter
Jurklošter 19a, 3273 Jurkklošter
Telefon:
E-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Predsednik:
Podpredsednik:
Gregor Stopinšek
Franc Lesičar
Davčna številka:
TRR:
41597974
SI56 0125 7645 0815 059
Člani:
Aleksander Bezgovšek, Željko Grofelnik,  Maruša Horjak, Miroslav Lavrič, Franc Lesičar, Klemen Ocvirk, Lojzi Pavčnik, Gregor Stopinšek, Milan Volavšek
Naselja v KS:
Jurklošter, Lahov graben, Lipni dol, Polana, Paneče, Blatni vrh, Mrzlo polje, Marijina vas.

Krajevna skupnost leži na jugovzhodnem delu občine Laško. Na vzhodu meji na občino Šentjur in Dobje, na jugu na občino Sevnico in je ena izmed devetih krajevnih skupnosti v občini Laško. Po površini obsega 42 kvadratnih kilometrov, kar predstavlja 21 odstotkov površine občine Laško. Na našem območju živi 753 prebivalcev.

Zanimivosti: Jurklošter je osrednji del krajevne skupnosti, kjer se dogaja večina kulturnih prireditev v za to namenjeni kulturni dvorani v Kartuzijski pristavi. V Jurkloštru se nahaja tudi vrtec in Osnovna šola Antona Aškerca podružnica Jurklošter, ki izobražuje otroke od 1 do 5 razreda. Šola ima tudi telovadnico, za vse ljubitelje športa pa se ob šoli nahaja tudi zunanje igrišče.

Kot je že razvidno iz imena (klošter- starinsko samostan) se je v Jurkloštru nekoč nahajal kartuzijanski samostan, ustanovljen okoli leta 1172. Ostanke samostana in na tem ozemlju kasneje postavljene graščine si lahko ogledate še dandanes.

DSC00166

Poleg samostana je tu še Cerkev sv. Mavricija in obrambni stolp na jugovzhodu samostanskega obzidja. Iz samega kartuzijanskega samostana naj bi, kakor pravi legenda, vodil predor vse do oddaljene Marijine vasi, kjer naj bi imeli menihi posesti. Predor bi moral biti dolg vsaj 3 km končal, pa naj bi se pri Marijini cerkvici, ki pa so jo v teku stoletji požgali turki. Marijina vas je tudi dobro poznana lovcem saj jo večinoma sestavljajo travniki ki mejijo na večje gozdne površine kar omogoča dobre pogoje za divjad.

Na splošno so v krajevni skupnosti odlični gozdni tereni z jasami in izviri pitne vode. Z gozdom je poraslo tudi pobočje Blatnega Vrha po katerem se vije del tematske peš poti »Orionova pot«. Orionova pot je speljana po sledeh starodavnih kultur skozi kraje in predele, za katere pater Karel Gržan v knjigi V znamenju Oriona sklepa, da je tam bilo megalitsko svetišče, »središče sveta« v trikotu med Savinjo, Savo in Sotlo. Na območju Mrzlega polja - Marofu se nahajajo tudi ribniki. Malce više nad ribniki je najmanjši slap v Sloveniji. Ob ribnikih na Marofu je Ribiška družina Laško zgradila ribiški dom, v katerem sedaj izvajajo gostinsko dejavnost ob koncu tedna. Ljubitelji ribolova, pa se tudi lahko preizkusijo v tej spretnosti. Pa naj vam zaupamo skrivnost, da Mrzlo Polje nima zastonj takšnega imena, je pozimi hladno tudi prebivalcem Jurkloštra, ki so njegovi sosedje.

Lahov Graben je dolg dolinski zaselek ki poteka vzdolž potoka Lahovnica. Potok sam je največji pritok reke Gračnice ki teče skozi Jurklošter. Sama Lahovnica ima 3 večje pritoke ki vsi izvirajo izpod najvišjega hriba v KS - Lisce. Prav čez vrh Lisce, pa poteka meja naše KS s sosednjo občino Sevnico. Velik del pobočja Lisce predstavlja naselje Polana. Polana je sestavljena iz večih zaselkov in sicer Polje, Polana, Kremen, Henina, Sele, Podsele in Vislana.

slike1 003

V Polani se nahaja tudi cerkev sv. Kancijana, kjer vsako leto na pobudo domačina ohranjajo tradicijo florjanjevanja. Na predvečer sv. Florjana se zberejo pevci in hodijo od hiše do hiše in s pesmijo prosijo darov. Največ naberejo jajc in slanine. Ker je sv. Florijan zavetnik gasilcev je naslednjo nedeljo v cerkvi sv. Kancijana gasilska maša, po maši pa pojedina nabranih dobrot. Seveda, ob tem ne smemo pozabiti sedaj že kar tradicionalno Hubertovo mašo, ki se odvija na Sv. Trojici nad Jurkloštrom. Sv. Hubert je zavetnik lovcev, ki se ob tej priložnosti želijo zahvaliti tudi krajanom za uspešno sobivanje in pripravijo odličen lovski golaž. Da, pa lovci niso od muh priča tudi krasna lovska koča nad Jurkloštrom. V letu 2016 smo imeli otvoritev novega mostu v Jurkloštru pod geslom »kdor čaka, dočaka«, tako smo se ga razveselili, da smo mu dali ime. Čezenj nas pot popelje v tri smeri ena proti Mrzlemu polju in naprej Šentjurju, druga po Lahovem Grabnu proti Lisci in Bregu in tretja proti Mišjemu Dolu in naprej do Rimskih Toplic. Le ta se vije po prekrasni dolini reke Gračnice in takoj za sotesko Grehotje leži tudi razloženo naselje z gručastim jedrom Lipni Dol. To je tudi ena izmed poti, ki nas pripelje v naselje Paneče, ki je zelo razloženo naselje v hriboviti, razbrazdani pokrajini. Sestavljeno je iz več zaselkov Hruševje, Boršt, Porebre in Paneče. Prav gotovo naša KS šteje malo glav so pa tiste bolj srčne in klene, saj živijo v prekrasnem kotičku Slovenije, skrite v nedrjih gozdov vzhodno posavskega hribovja, ki jih je skozi tisočletja rezala naša Gračnica.

 

Obcina Lasko grbObčina Laško

logo jpkl2JP Komunala Laško

stik laskoStik Laško

pgdPGD Laško

odon logoZavod ODON