Kulturno društvo Prežihov Voranc
Jurklošter 19A, 3273 Jurklošter
Telefon:
E-pošta:
031 211 220 (Magda)
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Predsednik:
Magdalena Stopinšek
Davčna številka:
TRR:
75643294
SI56 0483 5000 2899 387
Dejavnost:
Dejavnost:dejavnost drugje nerazvrščenih članskih organizacij
Število članov:
40

Kulturno društvo Prežihov Voranc povezuje ljubiteljske kulturnike na področju dela krajevne skupnosti Jurklošter. Enkrat so bolj dejavni pevci pevskega zbora, drugič člani igralske zasedbe, danes pa poleg obeh sekcij delujeta še etno skupina in ljudski pevci, društvo pomaga otroški folklorni skupini, prebujajo pa se tudi ljubiteljski literati. V društvu delamo sami zanesenjaki, ki smo za ljubiteljsko kulturo pripravljeni žrtvovati ogromno prostega časa in delati prostovoljno.

Društvo je bilo prvič vpisano v register društev 10. 11.1960 na OKRAJNEM LJUDSKEM ODBORU CELJE; ODDELKU ZA NOTRANJE ZADEVE pod imenom PROSVETNO DRUŠTVO »PREŽIHOV VORANC« JURKLOŠTER.  10. 4. 1998 pa se je preimenovalo v KULTURNO DRUŠTVO »PREŽIHOV VORANC«. Društvo ves čas od ustanovitve neprekinjeno deluje. 


To so uradni začetki delovanja, neuradni pa segajo v čas pred 2. svetovno vojno. Med 2. svetovno vojno je na področju Jurkloštra deloval pevski zbor pod vodstvom Radovana Gobca. Po letu 1970 pa je pevski zbor več kot 30 let vodil Julij Gorič.

Po odhodu g. Goriča, se je zamenjalo več pevovodij, a so zbor vodili le kratek čas. Danes zbor še vedno deluje, čeprav brez pevovodje. Vseeno so pevci prisotni na vseh krajevnih prireditvah in njihova, zlasti ljudska pesem, še pogosto zazveni. Še vedno pa si želijo zborovodjo, v svoje vrste pa vabijo tudi mlade/nove člane.

Vsako leto obeležimo kulturni praznik, se marca poklonimo vsem ženam, materam, dekletom in seveda, moškemu spolu, se predstavimo na tednu ljubiteljske kulture z dnevom odprtih vrat, sodelujemo v kulturnem programu ob krajevnem prazniku, izvedemo srečanje jurkloštrskih pevcev in godcev ter v veselem decembru poskrbimo, da vse malčke obišče Božiček. To so naše tradicionalne prirditve. Vmes se udeležujemo še drugih prireditev v kraju in tudi izven. Posebno skrb namenjamo ohranjanju ljudskih običajev, kot so kožuhanje, pokop pusta in florjanjevanje.

Gledališka skupina kulturnega drtuštva Prežihov Voranc deluje že več kot 10 let. V tem času smo pripravili 4 uprizoritve daljših komedij in več krajših uprizoritev in skečev. V skupini smo sami amaterji, ki nam je igranje izziv in v veselje. V skupini smo vsi, poleg tega, da igramo, po malem režiserji, scenografi in kostumografi, saj nimamo na voljo nobenega od teh profilov. Finančnih sredstev imamo zelo malo, zato si pomagamo tako, da se poslužujemo oblačil in rekvizitov, ki so nam na voljo oziroma jih prinesemo sami. Volje nam kljub temu ne manjka, največ problemov imamo s pridobivanjem in izbiro besedil.

Člani etno skupine že vse od začetka delovanja etno odbora Jureta Krašovca Možnar - to je 30 let - sodelujemo na njihovih prireditvah, večkrat pa smo bili tudi organizatorji letnega občinskega prikaza. Pogosto sodelujemo na prireditvi Lepo je res na deželi, Pouličnem dogajanju in Paradi Pivo in cvetje v okviru prireditve Pivo in cvetje v Laškem. Etno skupina se vedno predstavi z izvirnim prikazom in z lepo ljudsko pesmijo.

Otroška folklorna skupina deluje že več kot 25 let. Ves čas jo vodi ga. Darja Horjak, ki je naučila osnove plesa in prenesla vedenje o ljudskem izročilu na mnoge generacije. Skupina deluje v šoli, društvo pa ji občasno finančno pomaga.

Več kot 20 let pa jurkloštrske otroke obiskuje Božiček, ki vsako leto poskrbi, da so ob pomoči donatorjev darila izvirna in bogata. Otroke pa vedno znova navdušijo različne gledališke skupine z njimi prilagojenimi igricami. Posebno doživetje je tudi sam prihod Božička, ko se na prizorišče pripelje s konji in kočijo.  

 

Obcina Lasko grbObčina Laško

logo jpkl2JP Komunala Laško

stik laskoStik Laško

pgdPGD Laško

odon logoZavod ODON